Holubí bujon s fenyklem a kukuřicí
Suroviny
- 150 g Kukuřice cukrová
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 2 špetka Zázvor mletý
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno portské
- 1 kg Holub
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1235 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 96 g
- Sodík 3353 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1956.8 mg
- Vláknina 18374.2 mg
- Vitamín A 18374.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakládanou cukrovou kukuřici scedíme. Menší hlízy fenyklu a šalotku očistíme a omyjeme. Hlízu fenyklu pokrájíme na nudličky, nať si odložíme na ozdobu. Šalotku pokrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci na rozpáleném oleji krátce šalotku a cibuli s fenyklem zpěníme, ochutíme solí, mletým zázvorem, bílým pepřem, promícháme a zalijeme 1 litrem holubího bujonu. Přidáme portské bílé víno a zeleninu vaříme pomalu 7 minut. Ke konci vaření (asi 3 minuty) přidáme kukuřici.
-
3
Porce polévky ozdobíme fenyklovými lístky a podáváme.
-
4
Bujon z holoubat [30620]:
-
5
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
6
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
7
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
8
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
9
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
10
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.