Holubí polévka s fenyklem
Suroviny
- 10 g Zázvor celý
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 4 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno portské
- 1 kg Holub
- 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 0.5 polévková lžíce Fenykl obecný
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1199 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 94 g
- Sodík 2676 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 2097.2 mg
- Vláknina 20008.2 mg
- Vitamín A 20008.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
4 menší hlízy fenyklu a šalotku očistíme a omyjeme. Fenykl pokrájíme na nudličky. Fenyklovou nať si odložíme na ozdobu. Šalotku pokrájíme nadrobno. Oloupaný a omytý zázvor nastrouháme.
-
2
V hrnci na rozpáleném arašídovém oleji krátce cibuli s fenyklem podusíme, ochutíme solí, strouhaným zázvorem, bílým pepřem, promícháme a zalijeme 1 litrem holubího bujonu. Přidáme portské bílé víno a zeleninu vaříme pomalu 7 minut.
-
3
Porce polévky ozdobíme snítkami fenyklu a podáváme.
-
4
Bujon z holoubat [30620]:
-
5
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
6
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
7
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
8
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
9
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
10
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.