Vývar s paprikou
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Petržel kořen
- 400 g Krůtí křídla
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 ks Paprika žlutá
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Pivo světlé 12% 4,5% obj.
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 996 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 233 g
- Sodík 1573 mg
- Bílkoviny 98 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 265 mg
- Draslík 2362.6 mg
- Vláknina 49773.7 mg
- Vitamín A 49773.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 165.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce si dáme vařit 2,5 dl světlého piva, 7,5 dl slepičího vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř.
-
2
Krůtí křídla očistíme a omyjeme. Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Spolu s křídly vše dáme do vývaru a pod pokličkou necháme pomalu vařit, jen probublávat přibližně 30 minut.
-
3
Vývar scedíme a dáme znovu pomalu vařit.
-
4
Žluté papriky omyjeme, rozkrájíme, vyčistíme od semínek a papriky pokrájíme na proužky. Uvařené slepičí maso pokrájíme na proužky a spolu s paprikou je podusíme v pánvi na rozpuštěném másle, pak je vložíme do čistého vývaru, který dochutíme solí.
-
5
Podáváme s omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
-
6
Slepičí bujon [28675]:
-
7
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
8
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
9
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
-
10
Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
11
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.