Telecí bujon se smrži
Suroviny
- 100 g Brambory
- 70 g Celer bulvový
- 200 g Celer bulvový
- 80 g Hrášek
- 150 g Kedlubna
- 70 g Mrkev kořen
- 600 g Telecí maso přední
- 50 g Smrže sušené
- 500 g Telecí kosti
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 238 g
- Sodík 834 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 255.1 mg
- Draslík 1458 mg
- Vláknina 35131.5 mg
- Vitamín A 35131.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 133.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
50 g sušených promytých smržů namočíme do 3 dl telecího bujonu na 10 minut. Houby scedíme, vývar zachytíme a smícháme se 7 dl čistého telecího bujonu a dáme vařit.
-
2
Oloupanou a omytou zeleninu: brambory, mrkev a celer pokrájíme na kostičky. Očištěnou omytou cibuli a omytou pažitku pokrájíme nadrobno.
-
3
V hrnci rozpustíme 2 lžice másla, které posypeme 1 lžičkou barevného pepře a 1/2 lžičkou bílého pepře, máslo promícháme, dáme na něj smrže se zeleninou (kromě brambor a pažitky) a restujeme dozlatova.
-
4
Přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu, přidáme brambory s celerem a vše vaříme 15 minut.
-
5
5 minut před dovařením dáme do polévky 70 g zeleného mraženého hrášku. Následně polévku dochutíme solí, mletým kmínem a chilli.
-
6
Telecí vývar se smrži podáváme posypaný pažitkou.
-
7
Telecí masový bujon [27974]:
-
8
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
9
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
10
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
11
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
12
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.