Telecí bujon s hráškem
Suroviny
- 300 g Hrášek mražený
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 189 g
- Sodík 766 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 243 mg
- Draslík 1344.5 mg
- Vláknina 23094.9 mg
- Vitamín A 23094.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 135 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pažitku omyjeme a drobně nakrájíme.
-
2
Telecí bujon s pokrájeným masem přivedeme k varu.
-
3
Přidáme k němu 300 g mraženého hrášku, který povaříme 3 - 5 minut. Polévku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a podáváme s pažitkou.
-
4
Telecí masový bujon [27974]:
-
5
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
6
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
7
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
8
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
9
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.