Kapustová polévka s vepřovým masem
Suroviny
- 600 g Vepřová plec
- 500 g Brambory
- 400 g Kapusta hlávková
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Pórek
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 972 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 133 g
- Sodík 770 mg
- Bílkoviny 78 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 230.5 mg
- Draslík 2857.2 mg
- Vláknina 25636 mg
- Vitamín A 25636 mg
- Vitamín B6 2.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 227.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou plec omyjeme, osušíme, pokrájíme na kostky velikosti sousta. Maso dáme do hrnce, zalijeme hovězím vývarem a když přijde k varu, snížíme teplotu a maso budeme pomalu vařit přibližně 45 minut.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme brambory a pokrájíme je na kostičky. Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, v pánvi na oleji zpěníme a přidáme do polévky k masu. Po půl hodině vaření do polévky vložíme brambory s kapustou, kmín, pepř, majoránku a sůl podle chuti.
-
3
Těsně před dovařením přimícháme do polévky 0,5 dl černého piva a podáváme.
-
4
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
7
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
8
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
-
9
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
10
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.