Slepičí vývar Jindřicha IV.
Suroviny
- 120 g Anglická slanina
- 10 g Estragon
- 1500 g Slepice
- 200 g Zelenina kořenová
- 100 g Chléb pšeničný (bílý)
- 300 g Hovězí maso vařené
- 10 g Petržel kudrnka
- 200 g Kuřecí drůbky
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 311 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 13 g
- Sodík 921 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 167.1 mg
- Draslík 454.6 mg
- Vláknina 1042.9 mg
- Vitamín A 1042.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na kostičky a bílý chléb natrháme na kousky. Vložíme do mísy a přidáme slepičí srdíčko a jatýrka, česnek, posekanou petrželku a estragon, vejce, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek. Vše spolu dobře promícháme a naplníme touto nádivkou mladou slepici. Nakonec slepici svážeme. Do velkého hrnce nalijeme silný hovězí vývar, vložíme do něj nadívanou slepici a vaříme na mírném ohni přibližně 2 hodiny, podle velikosti slepice.
-
2
Po uvaření slepici vyjmeme, rozvážeme, vyndáme nádivku, slepici rozložíme na oválný talíř a obložíme kolem dokola nádivkou. Do oblohy kolem slepice přidáme hovězí maso a zeleninu, která nám zbyla z hovězího vývaru. Vývar nalijeme do polévkové mísy a podáváme.
-
3
Každý strávník si může sám nabírat pokrm a určovat tím množství masa a nádivky, které si vloží do polévky.