Středomořská zelňačka se sýrovými noky
Suroviny
- 1 kostka Vývar zeleninový
- 100 g Celer bulvový
- 40 g Sýr Gouda 45%
- 40 g Sýr Parmezán
- 400 g Zelí hlávkové bílé
- 60 g Strouhanka
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Piros Arany
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Celer řapíkatý
- 8 ks Rajčata Cherry
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 277 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 10 g
- Sodík 790 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 79.6 mg
- Draslík 873.5 mg
- Vláknina 14270.5 mg
- Vitamín A 14270.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu řádně očistíme a opláchneme. Česnek s cibulí oloupeme a nasekáme nadrobno. Pórek nakrájíme na tenké plátky, bulvový celer na kostičky, bazalku s řapíkatým celerem nasekáme (několik lístečků necháme stranou na ozdobu) a zelí nakrájíme na proužky.
-
2
Příprava noků: Sýry goudu i parmezán nastrouháme. Strouhanku smícháme s vejcem, přidáme sýry, osolíme, opepříme, vše promícháme, přikryjeme a necháme 30 minut odstát.
-
3
Pórek s cibulí a česnekem zpěníme v hrnci na rozehřátém oleji, přidáme zelí a bulvový celer, kostku vývaru, zalijeme litrem vody, ochutíme pepřem a paprikovou pastou Piros Arany, hrnec přiklopíme a vaříme 15 minut do poloměkka. Poté přidáme řapíkatý celer, bazalku a konzervovaná rajčata i s nálevem. Dle chuti dosolíme a vaříme 15 minut doměkka.
-
4
Mezitím v osolené vodě uvaříme noky, které z těsta vykrajujeme lžičkou. Vaříme 10 minut. Uvařené noky vkládáme děravou naběračkou ihned do polévky.
-
5
Polévku rozdělíme do talířů a servírujeme ozdobenou dílky rajčat a bazalkou.