Ribollita

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 50 g Sýr Parmezán
  • 500 g Fazole bílé
  • 3 krajíc Chléb konzumní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 0.25 ks Kapusta hlávková
  • 6 ks Mrkev kořen
  • 6 ks Rajčata
  • 4 ks Celer řapíkatý
  • 5 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 l Vývar drůbeží
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 0.5 polévková lžíce Saturejka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 338 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 444 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 2.3 mg
  • Draslík 813.3 mg
  • Vláknina 16343.5 mg
  • Vitamín A 16343.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninu opláchneme, očistíme a nakrájíme na kostky. Bylinky drobně nasekáme, česnek rozdrtíme, rajčata oloupeme, vykrojíme semínka a rajčata nakrájíme. Krajíce staršího chleba nakrájíme na kostky.

  • 2

    Opláchnuté fazole necháme přes noc namočené ve vodě, druhý den je uvaříme, aby byly poloměkké. Před koncem varu přidáme saturejku. Uvařené fazole ihned slijeme, aby se v horké vodě nedovařily.

  • 3

    V mezičase na rostlinném oleji ve velkém kastrolu osmažíme cibuli, poté přidáme česnek a mrkev, chvíli restujeme, poté přidáme ostatní zeleninu a dusíme. Asi po 10 minutách přidáme rajčata, kousek parmazánu vcelku a fazole. Vše zalijeme vývarem a pod poklicí vaříme na mírném plameni asi 50 minut.

  • 4

    Na závěr přidáme pokrájený chleba a necháme několik hodin odležet. Před podáváním přidáme do polévky zbylé bylinky, zahřejeme a podáváme. Každou porci zakapeme olivovým olejem.

Komentáře k receptu