Šurpa, uzbecká masová polévka
Suroviny
- 500 g Skopová plec
- 500 g Brambory
- 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Rajčata
- 4 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 ks Kapie
- 4 ks Bobkový list
- 3 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Estragon
- 0.27 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 32 g
- Sodík 659 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1175.6 mg
- Vláknina 19294 mg
- Vitamín A 19294 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou plec rozkrájíme na kostky, stejně tak zpracujeme oloupané brambory i rajčata a cibuli nasekáme nadrobno.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájené maso i rajčata s cibulí, vše osolíme a opékáme asi 10 minut. Poté přidáme kostky brambor, mírně je opečeme, zalijeme třemi litry horké vody, osolíme, uvedeme do varu a na mírném ohni povaříme asi hodinu, než maso změkne.
-
3
Mezitím oloupeme a nahrubo postrouháme jablka, na nudličky rozkrájíme velkou kapii, po 45 minutách varu je přidáme do polévky. Těsně před dovařením přidáme ještě bobkový list a posekaný kopr s estragonem.
-
4
Podáváme s nasucho opečeným bílým chlebem, který v talíři zalijeme polévkou.