Květáková polévka s tvarůžkovými knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Květák
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Mrkev kořen
  • 8 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 50 g Petržel - nať
  • 10 g Kmín celý
  • 20 g Strouhanka
  • 30 g Máslo bylinkové
  • 100 g Tvarůžky olomoucké malé
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 308 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 1367 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 86.3 mg
  • Draslík 470.3 mg
  • Vláknina 7190.5 mg
  • Vitamín A 7190.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 71.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák rozkrojíme napůl a spolu s mrkví nakrájenou na kolečka uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem. Vařený květák vyjmeme, jen několik růžiček rozmačkáme vidličkou a vrátíme do polévky. Polévku zahustíme světlou jíškou usmaženou z másla a mouky, krátce povaříme a zjemníme smetanou. Ze strouhanky, soli, másla, nastrouhaných tvarůžků a vejce vytvoříme vláčné těsto, z něhož v dlaních vytvarujeme malé kulaté knedlíčky. Ty povaříme 4 minuty v polévce na mírném ohni a do odstavené polévky nasypeme nasekanou petrželovou nať.

Komentáře k receptu