Květáková polévka s tvarůžkovými knedlíčky
Suroviny
- 400 g Květák
- 50 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Mrkev kořen
- 8 g Sůl
- 5 g Sůl
- 50 g Petržel - nať
- 10 g Kmín celý
- 20 g Strouhanka
- 30 g Máslo bylinkové
- 100 g Tvarůžky olomoucké malé
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 308 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 55 g
- Sodík 1367 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 86.3 mg
- Draslík 470.3 mg
- Vláknina 7190.5 mg
- Vitamín A 7190.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák rozkrojíme napůl a spolu s mrkví nakrájenou na kolečka uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem. Vařený květák vyjmeme, jen několik růžiček rozmačkáme vidličkou a vrátíme do polévky. Polévku zahustíme světlou jíškou usmaženou z másla a mouky, krátce povaříme a zjemníme smetanou. Ze strouhanky, soli, másla, nastrouhaných tvarůžků a vejce vytvoříme vláčné těsto, z něhož v dlaních vytvarujeme malé kulaté knedlíčky. Ty povaříme 4 minuty v polévce na mírném ohni a do odstavené polévky nasypeme nasekanou petrželovou nať.