Polévka čočková se švestkami
Suroviny
- 375 g Čočka jedlá
- 100 g Houby sušené
- 500 ml Vývar zeleninový
- 300 ml Mléko polotučné
- 400 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Polévkové koření
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 8 ks Švestky sušené vypeckované
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 776 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 27 g
- Sodík 653 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 61.8 mg
- Draslík 1856.2 mg
- Vláknina 64508 mg
- Vitamín A 64508 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 136.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vsypeme čočku a zalijeme vodou. Přisypeme houby, usušené švestky a přilijeme zeleninový vývar. Lehce osolíme, vhodíme dovnitř dva bobkové listy a vaříme, dokud čočka nezměkne. Mezitím co se vaří čočka, přichystáme si jíšku.
-
2
Nadrobno si nasekáme cibuli a na másle ji v kastrolu osmahneme. Přidáme k ní oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Lehce zasypeme moukou a přilijeme mléko. Promícháme a vlijeme ještě smetanu, stále mícháme, aby se neutvořily žmolky. Vlijeme k čočce. Nakonec ještě povaříme a podle uvážení dochutíme polévkovým kořením, pepřem, případně cukrem. Nakonec přidáme i ocet, ale až za chvíli a opatrně, aby se nám polévka nesrazila.