Hrášková polévka se zeleninou
Suroviny
- 350 g Brambory
- 120 g Celer bulvový
- 300 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 60 g Máslo čerstvé
- 120 g Mrkev kořen
- 100 g Pórek
- 120 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 l Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 220 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 9 g
- Sodík 736 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 652.4 mg
- Vláknina 11234.1 mg
- Vitamín A 11234.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu a pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, petrželovou nať a kopr nasekáme najemno, hrášek scedíme a necháme okapat.
-
2
Ve vroucí vodě uvaříme kořenovou zeleninu s pórkem doměkka. Brambory s hráškem zalijeme 3/4 l vývaru a vaříme. V mezičase na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlu jíšku, kterou zředíme zbylým vývarem a vaříme alespoň 10 minut. Poté vlijeme k bramborám, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté do polévky propasírujeme zeleninu, vmícháme bylinky, stáhneme ze sporáku a necháme zhruba 1/2 hodiny odstát.
-
3
Před podáváním polévku prohřejeme.