Hrášková polévka se zeleninou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 350 g Brambory
  • 120 g Celer bulvový
  • 300 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 120 g Mrkev kořen
  • 100 g Pórek
  • 120 g Petržel kořen
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 220 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 736 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 652.4 mg
  • Vláknina 11234.1 mg
  • Vitamín A 11234.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu a pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, petrželovou nať a kopr nasekáme najemno, hrášek scedíme a necháme okapat.

  • 2

    Ve vroucí vodě uvaříme kořenovou zeleninu s pórkem doměkka. Brambory s hráškem zalijeme 3/4 l vývaru a vaříme. V mezičase na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlu jíšku, kterou zředíme zbylým vývarem a vaříme alespoň 10 minut. Poté vlijeme k bramborám, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté do polévky propasírujeme zeleninu, vmícháme bylinky, stáhneme ze sporáku a necháme zhruba 1/2 hodiny odstát.

  • 3

    Před podáváním polévku prohřejeme.

Komentáře k receptu