Houbový bujon se žampiony a rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer řapíkatý
  • 100 g Rajčata
  • 300 g Žampiony čerstvé
  • 37.5 g Celer bulvový
  • 37.5 g Houby sušené
  • 50 g Mrkev kořen
  • 25 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Česnek sušený
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 5.25 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 ks Cibule
  • 0.5 ks Česnek
  • 0.75 ks Jalovec
  • 0.38 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej česnekový
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.25 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.25 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 181 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 630 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 3 mg
  • Draslík 728.8 mg
  • Vláknina 16000.2 mg
  • Vitamín A 16000.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme řapíkatý celer. Žampiony pokrájíme na plátky, celer na malé kousky. Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci rozpálíme olej, přimícháme sušený česnek, který krátce orestujeme, přidáme žampiony, zeleninu, promícháme a dusíme 3-5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, dochutíme solí a pálivou paprikou. Zmírníme teplotu a vaříme přibližně 6 minut.

  • 3

    Před dovařením přimícháme pokrájené bylinky a podáváme.

  • 4

    Bujon z hub [30579]:

  • 5

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 7

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 8

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 9

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 10

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu