Houbový bujon se žampiony a rajčaty
Suroviny
- 100 g Celer řapíkatý
- 100 g Rajčata
- 300 g Žampiony čerstvé
- 37.5 g Celer bulvový
- 37.5 g Houby sušené
- 50 g Mrkev kořen
- 25 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Česnek sušený
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 5.25 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Cibule
- 0.5 ks Česnek
- 0.75 ks Jalovec
- 0.38 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej česnekový
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.25 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový
- 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.25 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 181 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 38 g
- Sodík 630 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 3 mg
- Draslík 728.8 mg
- Vláknina 16000.2 mg
- Vitamín A 16000.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme řapíkatý celer. Žampiony pokrájíme na plátky, celer na malé kousky. Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci rozpálíme olej, přimícháme sušený česnek, který krátce orestujeme, přidáme žampiony, zeleninu, promícháme a dusíme 3-5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, dochutíme solí a pálivou paprikou. Zmírníme teplotu a vaříme přibližně 6 minut.
-
3
Před dovařením přimícháme pokrájené bylinky a podáváme.
-
4
Bujon z hub [30579]:
-
5
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
7
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
8
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
9
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
10
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.