Pampelišková polévka s bramborami
Suroviny
- 400 g Brambory
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 100 g Pampeliškové listy
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 špetka Koriandr mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 1 dl Víno červené
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 590 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 78 g
- Sodík 2578 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 24 mg
- Draslík 1368.7 mg
- Vláknina 38021.3 mg
- Vitamín A 38021.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 119 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme brambory a cibuli. Brambory pokrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme, mladé pampeliškové listy dobře omyjeme a pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci na másle a oleji zpěníme cibuli, pak přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory, přimícháme sůl, pepř a 1 dl červeného vína. Vaříme při mírné teplotě přibližně 10 minut, pak do polévky přidáme pampeliškové listy a česnek.
-
3
Polévku dochutíme citronovou šťávou, mletým koriandrem a solí. vše povaříme 3-4 minuty a podáváme.
-
4
Zeleninový bujon [30258]:
-
5
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
6
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
7
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
8
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
9
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
10
Případně dochutíme solí a pepřem.