Husí krémová polévka s játry a jablky
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 250 g Jablka
- 800 g Játra husí
- 300 g Játra husí
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 dl Mléko polotučné
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- 3 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 868 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 124 g
- Sodík 1142 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 1449.3 mg
- Draslík 1337.6 mg
- Vláknina 12156.2 mg
- Vitamín A 12156.2 mg
- Vitamín B6 2.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 105.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá pokrájená husí játra vložíme na 1 hodinu do misky s mlékem, pak je scedíme a necháme odkapat.
-
2
Oloupanou cibuli a jablka (zbavená jádřinců) pokrájíme na tenké plátky.
-
3
V hrnci na rozpuštěném husím sádle cibuli s játry osmažíme dozlatova. Přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme přibližně 6 minut.
-
4
Játra z bujonu vyjmeme, přidáme do vývaru jablka, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zakysanou smetanu, pak vše rozmixujeme na pyré.
-
5
Do polévky podle chuti přimícháme sůl, pepř, vrátíme játra, promícháme a podáváme.
-
6
Husí bujon [29083]:
-
7
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
8
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
9
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
10
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
11
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme ho dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo ho použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.