Slepičí consommé s játry a jablky
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Jablka
- 250 g Játra kuřecí
- 300 g Kuřecí prsa
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 0.5 dl Víno madeira
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 804 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 145 g
- Sodík 863 mg
- Bílkoviny 88 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 460.6 mg
- Draslík 1454.8 mg
- Vláknina 12314.3 mg
- Vitamín A 12314.3 mg
- Vitamín B6 2.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá kuřecí prsa osušíme, pokrájíme je na malé kostičky, které odložíme do mísy, opepříme a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 20 minut. Očištěná a omytá kuřecí játra pokrájíme na kousky. Omytá a oloupaná jablka zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpustíme máslo, na něm podusíme játra, po chvilce přidáme jablka, promícháme a spolu dusíme 2-4 minuty. Směs zalijeme 1 l slepičího bujonu, přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso a pomalu vaříme
-
2
8-10 minut. Dochutíme solí a podáváme ozdobené pažitkou.
-
3
Slepičí bujon [28675]:
-
4
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
5
Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
6
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.