Bažantí polévka krémová
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 400 g Zelenina kořenová
- 100 g Lišky čerstvé
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 10 ml Olej stolní
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Bažantí hruď
- 2 cl Víno portské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 622 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 32 g
- Sodík 622 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 66.6 mg
- Draslík 92.6 mg
- Vláknina 5555 mg
- Vitamín A 5555 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kostru bažanta a vnitřnosti omyjeme, osušíme, smažíme v oleji dozlatova asi 4 minuty. Kořenovou zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce. Smažíme asi 1 minutu, potom přilijeme 1 l vody, přivedeme k varu. Polévku osolíme a přidáme rozmačkané jalovčinky. Vše pod pokličkou vaříme na mírném ohni asi 30 minut.
-
2
Slaninu nadrobno nakrájíme a osmažíme v druhém srnci. Zaprášíme moukou a opražíme dozlatova. Vývar přecedíme, smícháme dohladka s jíškou, necháme přejít varem. Přidáme okapané lišky a polévku opepříme. Vše asi 5 minut povaříme, pak ochutíme portským vínem. Smetanu ušleháme do polotuha. Polévku nalijeme na talíře a ozdobíme smetanou a petrželkou.