Tykvová polévka s batáty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 400 g Brambory sladké (Batáty)
  • 15 g Pažitka
  • 120 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 900 ml Vývar drůbeží
  • 2.8 ml Olej olivový
  • 1 ks Tykev
  • 4 ks Šalotka
  • 6 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 530 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 1234 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1228.8 mg
  • Vláknina 6915 mg
  • Vitamín A 6915 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Batáty, tykev a šalotku podélně rozpůlíme. Na straně řezu potřeme olejem a naříznutou stranou dolů narovnáme do mělkého pekáče. Přidáme 6 stroužků česneku.

  • 2

    V předehřáté troubě na 190 °C pečeme cca 40 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Poté necháme zchladnout.

  • 3

    Z batátů a tykve vybereme dužinu a vložíme do hrnce spolu se šalotkou a dužinou, kterou vymačkáme ze stroužků česneku.

  • 4

    Přilijeme vývar a osolíme. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pozvolna vaříme cca 30 minut, dokud zelenina nezměkne.

  • 5

    Zchladlou polévku rozmixujeme dohladka, vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme 5-10 minut prohřát. Teplou polévku podáváme ozdobenou pažitkou a smetanou.

Komentáře k receptu