Pomerančový dresink k salátu z chřestu a cukrových lusků
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 200 g Hrachové lusky
- 5 g Sůl
- 5 g Cukr krupice
- 5 g Pepř černý mletý
- 40 g Kerblík
- 125 g Šunka dušená
- 80 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 2 ks Pomeranče
- 4 polévková lžíce Dýňová semínka
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 30 g
- Sodík 498 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 18.9 mg
- Draslík 1096.1 mg
- Vláknina 16584.5 mg
- Vitamín A 16584.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.3 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest pečlivě oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Očistíme a opláchneme cukrové lusky a příčně je rozpůlíme. Chřest uvaříme v osolené vodě s přídavkem cukru a másla tak, aby zůstal křupavý. Slijeme a necháme na sítu okapat. Trochu vývaru si odložíme stranou. Šunku nakrájíme na nudličky. Dýňová semínka opražíme na suché pánvi. Pomeranče omyjeme v horké vodě, osušíme a z jednoho plodu oloupeme škrabkou kůru. Oba pomeranče pak pečlivě zbavíme hořké bílé slupky a rozebereme na dílky. Šťávu zachytíme. Smícháme pomerančovou a citronovou šťávu, sůl, pepř, olej a trochu vývaru z chřestu a vymícháme hladký krém. Chřest, cukrové lusky, šunku, dýňová semínka a dílky pomeranče upravíme na mísu. Posypeme proužky pomerančové kůry a pokapeme dresinkem. Ozdobíme česnekem medvědím nebo kerblíkem.