Povidla 1
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 91 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 0 g
- Sodík 0 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 49.4 mg
- Vláknina 1068.6 mg
- Vitamín A 1068.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pokyny pro konzervaci. Zavařovací hrnec částečně naplníme horkou vodou. Zavařovací sklenice, které chceme sterilizovat, uchopíme do držáků dnem dolů, dolijeme horkou, ale ne vroucí vodou tak, aby sklenice byly asi 2,5 cm pod hladinou. Hrnec zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme minimálně deset minut, nebo až půl hodiny, v závislosti na typu hrnce. Pak horké sterilizované sklenice jednu po druhé vyndáme a necháme je okapat. Horkou vodu ponecháme v hrnci pro sterilizaci víček a pro zavaření naplněných sklenic.
-
2
Asi pět minut předtím, než začneme sklenice plnit, vložíme víčka do vroucí vody. Naplníme naběračkou sterilizované zavařovací sklenice asi 2,5 cm pod okraj sklenice ovocem. Ujistíme se, že se nám uvnitř sklenic nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Otřeme okraje sklenic, nasadíme a utáhneme víčko.naskládáme sklenice do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby se sklenice nacházely zhruba 5-7 cm pod hladinou.
-
3
Uvedeme do varu, snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila. vaříme 40 minut a kontrolujeme, aby byly sklenice stále pod vodou. Vypneme sporák, asi pět minut počkáme, vyndáme sklenice a dnem vzhůru je necháme zchladnout. Překontrolujeme, jestli všechna víčka dobře drží, pokud ne, vložíme sklenici do lednice a povidla do deseti dnů spotřebujeme. Sklenice se správně držícími víčky označíme štítkem s datem zavařování a uložíme na suchém a chladném místě. Při pokojové teplotě vydrží neotevřená sklenice až rok. Po otevření uchováváme povidla v lednici a obsah během deseti dnů spotřebujeme.
-
4
Příprava povidel - s množstvím surovin na tři 250 g sklenic.
-
5
Švestky očistíme a omyjeme, na utěrce je necháme okapat. Poté vypeckujeme a nakrájíme. Pokrájené švestky smícháme s cukrem ve skleněné, nebo kovové míse a necháme na chladném místě odležet alespoň tři hodiny. Pak směs přendáme do velkého hrnce. Ostrouháme kůru z pečlivě omytého citronu, vymačkáme šťávu a přidáme do hrnce se švestkami. Zvolna vaříme za stálého míchání asi 30 minut. Konzistenci kontrolujeme odlitím lžičky povidel na talíř. Povidla by měla být lepkavá a hustá.