Koláč s broskvemi
Suroviny
- 100 g Cukr moučkový
- 205 g Máslo čerstvé
- 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 ks Broskve
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 0.5 polévková lžíce Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 848 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 45 g
- Sodík 79 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 122.8 mg
- Draslík 367.3 mg
- Vláknina 10211.5 mg
- Vitamín A 10211.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 58.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
-
2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a 175 gramů másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj jednu větší a jednu menší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
-
3
Na pomoučeném vále vypracujeme větší kouli těsta dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na patnáct minut do chladničky.
-
4
Mezitím sloupneme broskve tak, že je vhodíme na pár sekund do vroucí vody a poté do studené. Broskve vypeckujeme, nakrájíme na plátky a smícháme s citronovou štávou, cukrem, maizenou a mletým kořením.
-
5
I z druhé koule na válu vyválíme placku, z níž vykrajujeme tvary lístků, na nichž vytvoříme žebroví.
-
6
Těsto ve formě vyndáme z lednice, pomažeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe od středu plátky broskví a pokapeme rozpuštěným máslem. Na broskve pokládáme lístky těsta, začneme od kraje a v kruhu se dostaneme do středu. Těsto potřeme vajíčkem, v troubě předehřáté na 220 °C pečeme koláč asi deset minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba čtyřicet minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.