Knedlíky s borůvkami a perníkem
Suroviny
- 600 g Mouka polohrubá
- 42 g Droždí
- 400 g Borůvky
- 200 g Tvaroh konzumní
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Cukr krystal
- 1 špetka Sůl
- 3 l Voda pitná
- 3 dl Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- 8 polévková lžíce Perník
- 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1182 kcal
- Sacharidy 172 g
- Tuky 42 g
- Sodík 489 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 150 g
- Cholesterol 118.8 mg
- Draslík 528.9 mg
- Vláknina 16530 mg
- Vitamín A 16530 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 770.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme 550 g polohrubé mouky, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přisypeme špetku krystalového cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek (10-15 minut).
-
2
Pak k mouce přidáme sůl, vejce, krupicový cukr, 3 dl vlahého mléka a zaděláme těsto. Dobře ho propracujeme. Těsto by mělo být tužší. Pokud by bylo řidší, přidáme mouku - až 50 g. Těsto zakryjeme a necháme vykynout asi 40 minut v teple.
-
3
Tvrdý perník nastrouháme. Borůvky omyjeme, necháme odkapat a osušíme je.
-
4
Z vykynutého těsta lžicí odkrajujeme kousky těsta, dáváme je na pomoučený vál, rukou těsto zlehka upravíme na malé placičky. Na každou dáme asi lžičku borůvek, knedlíky dobře uzavřeme, zakryjeme utěrkou a necháme je dalších 10 minut kynout.
-
5
V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody. Vykynuté knedle do nich opatrně naházíme a promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme je 7 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, propíchneme hned vidličkou, posypeme hrudkovým tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme každou porci asi 2 lžícemi rozpuštěného másla a hned podáváme.