Jablečné suflé
Suroviny
- 60 g Cukr třtinový
- 300 g Jablka
- 120 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 70 g Ořechy vlašské
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Cukr vanilka
- 20 g Cukr vanilka
- 20 g Zmrzlina vanilková
- 150 g Ovesné vločky
- 3 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 46 g
- Sodík 62 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 318.1 mg
- Draslík 301.1 mg
- Vláknina 8638.5 mg
- Vitamín A 8638.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi na 50 g másla opražíme vločky, vsypeme cukr a ještě chvilku za stálého míchání pražíme. Stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout.
-
2
Žloutky v misce utřeme s vanilkovým cukrem, medem, skořicí a citrónovou šťávou. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Vychladlé vločky smícháme se žloutkovou směsi, vmícháme tuhý sníh, nakonec přimícháme pomleté ořechy a oloupaná, na malé kousky nakrájená jablka.
-
3
Formičky na suflé vymažeme zbylým máslem, vysypeme hrubou moukou. Každou formičku naplníme do dvou třetin připravenou hmotou. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupňové teplotě 20 - 25 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout ve formičkách, poté je vyklopíme na jednotlivé talíře.
-
4
Smetanu s medem, vanilkovým cukrem a jemně pomletým zázvorem šleháme na tuhou šlehačku. Připravené suflé na talířcích ozdobíme zázvorovou šlehačkou, ke každé porci na talíř položíme po jednom kopečku vanilkové zmrzliny. Porce ozdobíme mátou a podáváme.