Chlebová roláda
Suroviny
- 250 g Mouka celozrnná špaldová
- 42 g Droždí
- 30 g Máslo čerstvé
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Cibule červená
- 3 ks Rajčata sušená sterilovaná
- 1 polévková lžíce Fenykl obecný
- 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
- Sacharidy 162 g
- Tuky 47 g
- Sodík 1299 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 22.6 mg
- Draslík 3818.5 mg
- Vláknina 35406 mg
- Vitamín A 35406 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 276.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chlebíčkovou formu (30 cm) vytřeme slunečnicovým olejem, chléb budeme péci v troubě předehřáté na 220 °C.
-
2
V míse promícháme obě mouky (z hladké odložíme 30 g na vál), cukr, sůl a fenykl. Do mírně zahřátého mléka rozdrobíme droždí a rozmícháme. Drožďovou směs vlijeme do sypké směsi, přidáme změklé máslo a pomocí hnětače zpracujeme hladké těsto, které se lepí. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.
-
3
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a dalších asi 10 minut zpracováváme. Poté z těsta utvoříme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 60 minut kynout.
-
4
V mezičase rozpůlíme a očistíme papriky, dáme do trouby a pečeme při 210 °C, až se začnou tvořit puchýřky. Upečené papriky necháme vychladnout, sloupneme slupku a papriky nakrájíme na tenčí proužky. Naložená rajčata necháme okapat z oleje a nasekáme na drobno. Malou červenou cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky. Parmazán nastrouháme.
-
5
Vykynuté těsto na vále prohněteme a rozválíme na placku, aby se po zavinutí vešla do formy. Placku poklademe rajčaty, paprikami a cibulí a posypeme parmazánem. Okraje placky necháme volné, aby směs při zavinování nevypadávala. Placku zavineme, konce přitiskneme a založíme pod roládu. Hotovou roládu vložíme do vymazané formy spojem dolů, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut dokynout.
-
6
Vykynutý chléb ostrým nožem po povrchu souběžně šikmo nařízneme, potřeme olivovým olejem a dáme péci do předehřáté trouby. Po 15 minutách teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších asi 25 minut. Upečený chléb na poklep zní dutě.
-
7
Chléb necháme vychladnout na mřížce.