Chlebová roláda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Mouka celozrnná špaldová
  • 42 g Droždí
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Paprika žlutá
  • 1 ks Cibule červená
  • 3 ks Rajčata sušená sterilovaná
  • 1 polévková lžíce Fenykl obecný
  • 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1153 kcal
  • Sacharidy 162 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 1299 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 22.6 mg
  • Draslík 3818.5 mg
  • Vláknina 35406 mg
  • Vitamín A 35406 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 276.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chlebíčkovou formu (30 cm) vytřeme slunečnicovým olejem, chléb budeme péci v troubě předehřáté na 220 °C.

  • 2

    V míse promícháme obě mouky (z hladké odložíme 30 g na vál), cukr, sůl a fenykl. Do mírně zahřátého mléka rozdrobíme droždí a rozmícháme. Drožďovou směs vlijeme do sypké směsi, přidáme změklé máslo a pomocí hnětače zpracujeme hladké těsto, které se lepí. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.

  • 3

    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a dalších asi 10 minut zpracováváme. Poté z těsta utvoříme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 60 minut kynout.

  • 4

    V mezičase rozpůlíme a očistíme papriky, dáme do trouby a pečeme při 210 °C, až se začnou tvořit puchýřky. Upečené papriky necháme vychladnout, sloupneme slupku a papriky nakrájíme na tenčí proužky. Naložená rajčata necháme okapat z oleje a nasekáme na drobno. Malou červenou cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky. Parmazán nastrouháme.

  • 5

    Vykynuté těsto na vále prohněteme a rozválíme na placku, aby se po zavinutí vešla do formy. Placku poklademe rajčaty, paprikami a cibulí a posypeme parmazánem. Okraje placky necháme volné, aby směs při zavinování nevypadávala. Placku zavineme, konce přitiskneme a založíme pod roládu. Hotovou roládu vložíme do vymazané formy spojem dolů, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut dokynout.

  • 6

    Vykynutý chléb ostrým nožem po povrchu souběžně šikmo nařízneme, potřeme olivovým olejem a dáme péci do předehřáté trouby. Po 15 minutách teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších asi 25 minut. Upečený chléb na poklep zní dutě.

  • 7

    Chléb necháme vychladnout na mřížce.

Komentáře k receptu