Bramborový gratin
Suroviny
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 kg Brambory vařené ve slupce
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sýr Eidam uzený 45%
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 421 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 19 g
- Sodík 726 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 154.7 mg
- Draslík 1117 mg
- Vláknina 17631.2 mg
- Vitamín A 17631.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 76.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme nasekanou cibuli, sůl, pepř, utřený česnek a nasekanou petrželku. Vše promícháme a dáme do zapékací mísy.
-
2
Rajčatový protlak smícháme se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem. Směsí zalijeme brambory a v horké troubě zapečeme.
-
3
Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.