Špaldové placky s pikantním jehněčím masem
Suroviny
- 400 g Jehněčí maso
- 110 g Sýr Eidam cihla 30%
- 80 g Salát kadeřavý
- 100 ml Voda pitná
- 125 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 1.5 ks Mouka špaldová
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl mořská
- 1.5 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 3 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1718 kcal
- Sacharidy 290 g
- Tuky 31 g
- Sodík 287 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 290 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 169.7 mg
- Vláknina 1885.6 mg
- Vitamín A 1885.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 950.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené jehněčí maso nakrájíme na nudličky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, rozmačkaná loupaná rajčata, sůl, pepř, vodu, vše promícháme a vaříme 17-20 minut. Když se šťáva zredukuje, přimícháme med, worcester a podle chuti maso ještě dosolíme a pod poklicí dusíme úplně doměkka.
-
2
Připravíme si těsto na placky: do mísy nasypeme špaldovou mouku, přidáme sůl, olej, pepř, majoránku a mírně teplou vodu. Vše dobře promícháme, těsto musí být dost husté, necháme ho chvíli odpočinout, pak ho rozdělíme na čtyři díly. Na pomoučeném vále z každého dílu těsta vytvarujeme tenší placku. Rozpálíme si nepřilnavou (nebo litinovou) pánev, na které placky nasucho upečeme dozlatova. Pečeme je přibližně po 1 minutě z každé strany.
-
3
Na upečené placky poklademe listy omytého salátu, na něj dáme horké porce masa, které posypeme nastrouhaným sýrem. Každou placku přehneme a hned teplou podáváme.