Bramborový koláč se špenátem a krůtí šunkou
Suroviny
- 400 g Brambory
- 200 g Sýr balkánský
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 150 g Zakysaná smetana
- 350 g Šunka krůtí
- 150 g Řecký jogurt
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Rajčata sušená sterilovaná
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1105 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 411.1 mg
- Draslík 1124.2 mg
- Vláknina 8497.3 mg
- Vitamín A 8497.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 190°C. Dortovou formu vytřeme olejem.
-
2
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, vložíme do ní omyté čerstvé špenátové listy. Vaříme je jen 30 sekund, poté vytáhneme sítem a necháme dobře okapat, pak listy pokrájíme na nudličky. Očištěnou cibuli a stroužky pokrájíme nadrobno. Ve větší pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme špenát, ochutíme ho solí, pepřem a pod poklicí krátce podusíme. Pánev odstavíme z plotny, po chvíli ke špenátu přimícháme rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu, jogurt, čerstvý sýr, na nudličky pokrájené sušené rajče a na kostičky pokrájenou krůtí šunku a vše promícháme.
-
3
Oloupané větší brambory omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 3-4mm, které v míse promícháme se solí a kmínem, poté bramborami vyložíme dno i boky formy.
-
4
Špenátovou směs vyklopíme do formy a vložíme ji do středu předehřáté formy. Koláč pečeme dozlatova přibližně 45-55 minut, okraje koláče by měly být až zlatohnědé s křupavou kůrkou.