Zeleninový nákyp s krůtím masem a pikantní cibulkou
Suroviny
- 300 g Brokolice
- 400 g Květák
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 50 g Cibule perlová
- 20 g Rajčata sušená sterilovaná
- 200 g Krůtí prsa pečená
- 30 ml Vývar zeleninový
- 70 ml Zakysaná smetana
- 80 ml Řecký jogurt
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 0.2 polévková lžíce Balsamico ocet
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 580 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1056 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 93.5 mg
- Draslík 1716.5 mg
- Vláknina 19094.4 mg
- Vitamín A 19094.4 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 253.2 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou brokolici a květák rozdělíme na růžičky. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu s kmínem a zeleninu krátce, 4 minuty povaříme. Poté je sítem vyjmeme z vody (nebo ji scedíme) a necháme okapat. Troubu si předehřejme na 200°C. Pekáček vytřeme olejem.
-
2
Pečené krůtí maso nakrájíme na malé kousky. Omytou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Sýr nastrouháme nahrubo. Sterilovaná sušená rajčata pokrájíme na proužky. Květák s brokolicí dáme do pekáčku, mezi ně dáme pokrájená rajčata s chilli.
-
3
Připravíme si zálivku: v míse rozmícháme zakysanou smetanu s jogurtem, solí, pepřem a utřeným stroužkem česneku. Přidáme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, nastrouhaný sýr, vše dobře promícháme a rovnoměrně přelijeme květák s brokolicí. Pekáček vložíme do předehřáté trouby, nákyp pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
-
4
Připravíme si pikantní cibulky: očištěné malé perlové cibulky rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olej, na něm cibulky za stálého míchání osmažíme dorůžova. Posypeme je třtinovým cukrem, promícháme, přidáme balsamico ocet a cibulky vaříme 1-2 minuty. Přilijeme 50ml vývaru, celou snítku tymiánu a pod pokličkou cibulky dusíme 4-5 minut. Občas cibulky promícháme, nakonec je dochutíme solí a pepřem.
-
5
Zeleninový upečený nákyp rozdělíme na talíře, přelijeme pikantními cibulkami a hned servírujeme. Dobrou chuť.