Chlebové placky s tuňákovou pomazánkou
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Droždí
- 90 g Mozzarella
- 300 g Tuňák ve vlastní šťávě
- 80 g Salát ledový
- 200 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 0.25 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Cibule
- 2 ks okurky sterilizované
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 419 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 9 g
- Sodík 652 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 17.8 mg
- Draslík 180.7 mg
- Vláknina 7197 mg
- Vitamín A 7197 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Upečeme si chlebové placky: hladkou mouku dáme do mísy a promícháme ji s 0,5 lžičky soli. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme vše vlažnou vodou. Když kvasnice vzejdou, postupně k nim přimícháme mouku a těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, musí být vláčné, hladké. Těsto zakryjeme a necháme vykynout na teplém místě přibližně 30 minut.
-
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a znovu ho prohněteme. Rozdělíme ho na 4–6 dílů. Z každého dílu uhněteme bochánek a zlehka ho rozválíme na placku silnou 2–3 cm. Placky položíme na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme je solí, kmínem, pokapeme olivovým olejem a prsty přísady vtlačíme do těsta.
-
3
Dáme je na plech a pečeme v předehřáté troubě na 250 °C přibližně 12–16 minut dozlatova.
-
4
Pak si připravíme tuňákovou pomazánku na placky. Tuňáka ve vlastní šťávě scedíme a kousky masa dáme do mísy. Přidáme k němu nastrouhanou sladkokyselou Znojemskou okurku, drobně pokrájenou cibuli, nastrouhanou Mozzarellu a podle chuti sůl a pepř. Vidličkou tuňáka roztlačíme a směs promícháme.
-
5
Na poloviny chlebových placek dáme tuňákovou směs, položíme na ni omyté salátové listy, placky přehneme a podáváme.