Jablkový dort 1
Suroviny
- 1000 g Jablka
- 125 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr krupice
- 40 g Cukr moučkový
- 150 g Marcipánová hmota surová
- 75 g Pudink vanilkový
- 40 ml Citronová šťáva
- 750 ml jablečná šťáva
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2253 kcal
- Sacharidy 405 g
- Tuky 65 g
- Sodík 164 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 272 g
- Cholesterol 197.7 mg
- Draslík 605.9 mg
- Vláknina 28097 mg
- Vitamín A 28097 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 73.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře prosejeme mouku a s 80 g cukru, vejcem, solí a rozpuštěným máslem nebo dietním margarínem vymícháme do hladkého těsta.
-
2
Těsto zabalíme do folie a necháme v chladu na hodinu uležet.
-
3
Omyjeme kyselá jablka, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Na kostičky nakrájíme dužinu, pokapeme citronovou šťávou a zasypeme skořicí. Smícháme dva balíčky pudinku v prášku s trochou jablečné šťávy podle návodu k přípravě a ze zbytku jablečné šťávy a cukru připravíme pudink. Předehřejeme troubu na 175 °C (plynová trouba stupeň 3, horkovzdušná trouba 160 °C). Vyložíme dno formy pečicím papírem.
-
4
Vybalíme těsto, vložíme do formy a vytvoříme asi 3 cm vysoký okraj. V předehřáté troubě předpečeme asi 15 minut na střední stupeň.
-
5
Promícháme nakrájená jablka s pudinkem a rozprostřeme na předpečené těsto. Dáme dopéct asi na 40 minut na střední stupeň.
-
6
Během pečení smícháme moučkový cukr s marcipánovým těstem, vyválíme a vykrájíme asi 1 cm silné proužky. Proužky pokládáme na koláč do mřížky.
-
7
Nakonec necháme ještě 15 minut dopéct.