Kukuřičný krém s kostičkami mrkve
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka kukuřičná
- 200 ml Mléko polotučné
- 20 ml Olej olivový
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 500 ml Voda pitná
- 500 ml Vývar zeleninový
- 4 ks Mrkev kořen
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Tymián čerstvý
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 13 g
- Sodík 440 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 17.5 mg
- Draslík 437.8 mg
- Vláknina 13179.8 mg
- Vitamín A 13179.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vývar zahřejeme s 500ml vody.
-
2
Šalotku nakrájíme na tenké plátky a necháme zpěnit na rozpáleném oleji. Přidáme tymián a jakmile cibule zhnědne, podlijeme vývarem.
-
3
V misce postupně rozšleháme kukuřičnou mouku s mlékem.
-
4
Z vývaru odstraníme větvičky tymiánu a vlijeme těstíčkou z mouky. Na mírném ohni 25-30min povaříme.
-
5
Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky a cca 5min opečeme na rozehřátém másle. Ochutíme solí, posypeme najemno nasekanou pažitkou a uchováme horkou.
-
6
Do polévky přidáme smetanu, osolíme, opepříme, rozdělíme na talíře, ozdobíme mrkví a ihned podáváme.