Studený litevský boršč
Suroviny
- 300 g Červená řepa
- 150 g Cibulka jarní
- 600 g Brambory vařené
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Okurka salátová
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Mléko kefírové
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 7 g
- Sodík 677 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 126.2 mg
- Draslík 1106.3 mg
- Vláknina 13652 mg
- Vitamín A 13652 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladou červenou řepu opereme i s listy, očistíme, hlízy oloupeme, zalijeme vodou, osolíme a přibližně 30 minut povaříme. V půli varu přidáme do hrnce i řepný chrást. Uvařenou řepu necháme odkapat na cedníku, poté ji nadrobno rozkrájíme, listy posekáme a řepný odvar dáme vychladit.
-
2
Mezitím uvaříme vejce natvrdo, na nudličky rozkrájíme salátovou okurku a na kolečka malou cibulku i s natí.
-
3
Do polévkové mísy vložíme pokrájenou řepu se sekaným chrástem, přidáme okurku, nasekaná vejce, cibulku, šlehačku a trochu cukru. Vše zalijeme vychlazeným kefírem, studeným odvarem z červené řepy a dobře promícháme.
-
4
Podáváme hojně posypané sekaným koprem s horkými vařenými bramborami.