Balkánský květákový salát
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 479 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1474 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 16.5 mg
- Draslík 1383.3 mg
- Vláknina 17881.4 mg
- Vitamín A 17881.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 148.5 mg
- Vitamín E 7.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Důkladně očištěný a pod studenou vodou opláchnutý květák dáme na 20 minut vařit do hrnce s vodou. Poté scedíme, vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme studenou vodou a povaříme do měkka. Uvařený květák scedíme, opláchneme tekoucí studenou vodou a necháme okapat. V pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme na kolečka pokrájenou cibuli a přidáme na kolečka rozkrájená rajčata. Vložíme oloupaný, na tenké kolečka nakrájený česnek, dochutíme solí, pepřem, zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vlijeme víno a povaříme ještě 10 minut. Následně omáčku stáhneme ze sporáku, vložíme máslo a dobře promícháme, aby se máslo rozpustilo. Podle vlastní chuti můžeme ještě dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou.
-
2
Oddělíme růžičky květáku nadrobno a rozdělíme je na jednotlivé talíře. Každou porci květáku polijeme připravenou omáčkou a podáváme.