Lilky pečené po gruzínsku
Suroviny
- 500 g Lilek
- 100 g Ořechy vlašské
- 50 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Šafrán
- 4 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Libeček
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 260 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 23 g
- Sodík 201 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 499.2 mg
- Vláknina 13381 mg
- Vitamín A 13381 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky na plechu ve středně vyhřáté troubě pečeme 20-25 minut, sloupneme je a dužinu nakrájíme na nudličky.
-
2
Mezitím nadrobno nasekáme jádra vlašských ořechů, cibuli, česnek, libeček, zelenou petrželku a kopr.
-
3
Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla, vsypeme 1 lžičku cukru, který necháme rozpustit. Pak přilijeme vinný ocet, přidáme 1 lžičku soli a vše uvedeme do varu. Potom pánev stáhneme z ohně, vsypeme nakrájené lilky, cibuli, česnek, zelené bylinky a okořeníme sladkou paprikou, šafránem a koriandrem.
-
4
Směs dobře promícháme a podáváme jako teplý předkrm, nebo jako přílohu ke grilovanému masu.