Litevská bramborová kaše s mákem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 547 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 23 g
- Sodík 521 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 273.1 mg
- Draslík 1070.2 mg
- Vláknina 23375 mg
- Vitamín A 23375 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory oloupeme, opláchneme, větší překrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vařící osolenou vodou a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme dobře vypářit. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, přidáme 1/2 másla, sůl a vařečkou promícháme. Pak za stálého šlehání ručním šlehačem přiléváme vařící mléko.
-
2
Mezitím celkem 3x přelijeme mák vařící vodou, potřetí necháme mák ve vodě 5 minut, pak vodu slijeme a mák umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozčtvrtíme.
-
3
Kaši smícháme s mákem, polijeme máslem a podáváme se čtvrtkami vařených vajec a mlékem.