Litevská bramborová kaše s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Brambory
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mák - semena
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 547 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 521 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 273.1 mg
  • Draslík 1070.2 mg
  • Vláknina 23375 mg
  • Vitamín A 23375 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.3 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory oloupeme, opláchneme, větší překrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vařící osolenou vodou a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme dobře vypářit. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, přidáme 1/2 másla, sůl a vařečkou promícháme. Pak za stálého šlehání ručním šlehačem přiléváme vařící mléko.

  • 2

    Mezitím celkem 3x přelijeme mák vařící vodou, potřetí necháme mák ve vodě 5 minut, pak vodu slijeme a mák umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozčtvrtíme.

  • 3

    Kaši smícháme s mákem, polijeme máslem a podáváme se čtvrtkami vařených vajec a mlékem.

Komentáře k receptu