Nové brambory se slanečkem a bylinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 21 g
- Sodík 717 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 65.5 mg
- Draslík 767.9 mg
- Vláknina 6547 mg
- Vitamín A 6547 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy s 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme.
-
2
Druhý den slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme a slanečky vykostíme. Slanečkové filety nakrájíme na řezy 1.5 až 2 cm široké a ozdobně je poklademe na talíře.
-
3
Očištěné a omyté nové (malé) brambory dáme do hrnce s vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Vaříme asi 12-15 minut podle velikosti. Poté je slijeme. Omyjeme petrželku, pažitku a kopr. Vodu setřepeme a zeleninu drobně pokrájíme. Zakysanou hustou smetanu v misce smícháme s koprem.
-
4
Na talíře ke slanečkům rozdělíme uvařené brambory, polijeme je rozpuštěným máslem, posypeme pažitkou a petrželkou. Ke každé porci slanečků dáme 2 lžíce smetany a podáváme.