Finská jarní polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Brambory
  • 250 g Květák
  • 100 g Špenát listový čerstvý
  • 200 g Hrášek
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 4 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 dl Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 362 g
  • Sodík 349 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 120.1 mg
  • Draslík 818 mg
  • Vláknina 22105 mg
  • Vitamín A 22105 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 67.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 795.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé jarní brambory oškrábeme, omyjeme a rozkrájíme na na čtvrtky. Květák omyjeme a rozebereme ho na malé růžičky. Malé listy mladého špenátu omyjeme a necháme okapat. Očištěnou a omytou mladou mrkev nakrájíme na kolečka.

  • 2

    Do hrnce nalijeme 5 dl vody, přidáme do ní sůl, cukr a přivedeme k varu. V rendlíku si zvlášť přivedeme k varu 5 dl mléka a odstavíme ho poté z plotny. Do hrnce s vodou vložíme brambory, mrkev, květák, hrášek a zeleninu pomalu vaříme 10-15 minut.

  • 3

    K měkké zelenině přilijeme svařené horké mléko, přidáme špenát a vaříme necelých 5 minut. Polévku dochutíme rozšlehaným žloutkem, čerstvým máslem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu