Krůta po albánsku s rýžovou nádivkou
Suroviny
- 500 g Rýže loupaná
- 80 g Máslo čerstvé
- 300 g Uzené maso vařené
- 3500 g Krůta
- 200 g Sádlo škvařené
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 7 kávová lžička Solamyl
- 3 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 2.2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 865 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 43 g
- Sodík 543 mg
- Bílkoviny 75 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 260.5 mg
- Draslík 988.8 mg
- Vláknina 3289.4 mg
- Vitamín A 3289.4 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou rýži vypereme ve vlažné vodě. V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody, přidáme rýži, vaříme 15 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou.
-
2
V kastrolku na másle osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme rýži, sekanou petrželku a nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme, nakonec mimo plotnu vmícháme vejce a 6 lžiček Solamylu.
-
3
Krůtu (přibližně 3,5 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme rýžovou nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, poté převážeme a stáhneme, aby se okraje nevysušily. Osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a pečeme bez podlévání vodou ve středně rozehřáté troubě cca 2,5 hodiny.
-
4
Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, šťávu v pekáči vysmahneme na tuk, zalijeme 200 ml vody, přivedeme do mírného varua a nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče. Přidáme ve lžíci vody rozmíchanou lžičku Solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
-
5
Z krůty odstraníme nitě, nasekáme ji na porce, rozložíme na talíř, podlijeme šťávou a obložíme nakrájenou rýžovou nádivkou.