Vanilková domácí zmrzlina s jahodami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 23 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 414 mg
- Draslík 68.7 mg
- Vláknina 645.5 mg
- Vitamín A 645.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 156 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smetanu s 1 dl mléka, 50 g cukru, vanilkovým cukrem a vyškrábanou vanilkovou dření svaříme ve vhodném kastrůlku. Žloutky se zbylým cukrem v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Teplou smetanu s mlékem opatrně vmícháme do žloutků. Dále šleháme ve vodní lázni, dokud směs nezhoustne.
-
2
Vybereme z vodní lázně, přidáme med, citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se med rozpustil. Rychle vychladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Krém propasírujeme přes husté síto a vložíme do lednice na 240 minut vychladit. Krém opět promixujeme, vlijeme do nerezové nádoby, v lednici necháme mírně zmrazit. Po dobu mražení několikrát promícháme. Poté necháme úplně zmrazit po 2 - 3 hodiny.
-
3
Před podáváním zmrzlinovou lžíci naškrábeme zmrzlinu a poklademe ji do jednotlivých misek. Ozdobíme jahodami, polijeme čokoládovou polevou.