Vanilková domácí zmrzlina s jahodami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 60 g Med včelí
  • 100 g Jahody zahradní
  • 50 g Poleva čokoládová
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 8 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 343 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 26 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 414 mg
  • Draslík 68.7 mg
  • Vláknina 645.5 mg
  • Vitamín A 645.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.6 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 156 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smetanu s 1 dl mléka, 50 g cukru, vanilkovým cukrem a vyškrábanou vanilkovou dření svaříme ve vhodném kastrůlku. Žloutky se zbylým cukrem v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Teplou smetanu s mlékem opatrně vmícháme do žloutků. Dále šleháme ve vodní lázni, dokud směs nezhoustne.

  • 2

    Vybereme z vodní lázně, přidáme med, citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se med rozpustil. Rychle vychladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Krém propasírujeme přes husté síto a vložíme do lednice na 240 minut vychladit. Krém opět promixujeme, vlijeme do nerezové nádoby, v lednici necháme mírně zmrazit. Po dobu mražení několikrát promícháme. Poté necháme úplně zmrazit po 2 - 3 hodiny.

  • 3

    Před podáváním zmrzlinovou lžíci naškrábeme zmrzlinu a poklademe ji do jednotlivých misek. Ozdobíme jahodami, polijeme čokoládovou polevou.

Komentáře k receptu