Rýžový nákyp se sušeným ovocem
Suroviny
- 40 g Kokos - mletý (Kopra)
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Rýže loupaná
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
- 100 g Cukr krupice
- 50 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 20 g Cukr vanilka
- 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 150 g Borůvky sušené
- 40 ml Rum
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 4 dl Mléko plnotučné
- 3 dl Mléko polotučné
- 2 dl Voda pitná
- 1 dl Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 36 g
- Sodík 134 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 191 mg
- Draslík 67.6 mg
- Vláknina 7752 mg
- Vitamín A 7752 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 433.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené ovoce opláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat. Poté je vložíme do vhodné nádoby, zalijeme rumem a necháme nejméně 60 minut namočené.
-
2
Přebranou a propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme vanilku a povaříme 10 minut. Následně přilijeme mléko, přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme ještě 5 - 10 minut. Měkkou rýžovou kaši odstavíme ze sporáku a necháme mírně vychladnout. Vmícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, 100 g másla a nakonec namočené ovoce i s rumem. Vše důkladně promícháme.
-
3
Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme zbylým máslem, vysypeme kokosem, připravenou směs přeložíme do pekáče.
-
4
Naplněný pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut.
-
5
Do vhodného kastrůlku vlijeme mléko, ihned vsypeme pudinkový prášek, metlou dobře rozkvedláme a za stálého míchání povaříme na středně hustou kaši. Přisypeme cukr, vanilkový cukr, vlijeme smetanu, nakonec rum. Opět všechny suroviny důkladně prošleháme.
-
6
Po upečení, nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5 - 10 minut odpočinout a krájíme na úhledné porce. Podáváme na jednotlivých talířích. Ke každé porci nákypu přidáme připravenou pudinkovou omáčku.