Studený vařený humr
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 135 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 1 g
- Sodík 726 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 142.5 mg
- Draslík 412.6 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Používáme vždy jen živé humry.
-
2
Humra nejdříve usmrtíme vbodnutím nože za hlavou, poté ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.
-
3
Levou rukou držíme humra za krunýř, pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.
-
4
Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).
-
5
Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně dáme chladit do ledničky.
-
6
Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem ho rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme, krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky, vrátíme do krunýře.
-
7
Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.