Salát z merlíku chilského pro alergiky na lepek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 115 g Petržel - nať
  • 15 g Máta
  • 55 g Quinoa
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 4 ks Rajčata
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 159 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 81 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 642.2 mg
  • Vláknina 7588.4 mg
  • Vitamín A 7588.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Merlík chilský (quinoa) vsypeme do sítka, propláchneme a osušíme. Do hrnce vlijeme vodu a počkáme, dokud nezačne vřít. Pak přidáme do vroucí vody merlík, opět přivedeme k varu a ztlumíme teplotu. Povaříme doměkka tak dlouho, aby zrna nasákla tekutinu, tedy asi 10 minut.

  • 2

    Uvařený merlík vsypeme do misky a necháme vychladnout.

  • 3

    Do bulguru přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, na kolečka pokrájené jarní cibulky, na kostičky nakrájená omytá rajčata. Osolíme a opepříme, přilijeme olej a citronovou šťávu a promícháme. Necháme vychladnout a podáváme posypané nadrobno nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu