Salát z merlíku chilského pro alergiky na lepek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 159 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 8 g
- Sodík 81 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 642.2 mg
- Vláknina 7588.4 mg
- Vitamín A 7588.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Merlík chilský (quinoa) vsypeme do sítka, propláchneme a osušíme. Do hrnce vlijeme vodu a počkáme, dokud nezačne vřít. Pak přidáme do vroucí vody merlík, opět přivedeme k varu a ztlumíme teplotu. Povaříme doměkka tak dlouho, aby zrna nasákla tekutinu, tedy asi 10 minut.
-
2
Uvařený merlík vsypeme do misky a necháme vychladnout.
-
3
Do bulguru přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, na kolečka pokrájené jarní cibulky, na kostičky nakrájená omytá rajčata. Osolíme a opepříme, přilijeme olej a citronovou šťávu a promícháme. Necháme vychladnout a podáváme posypané nadrobno nasekanou petrželkou.