Polévka z pórku a dýně pro alergiky na vejce, lepek a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 1.5 kávová lžička Kari koření
  • 1 kávová lžička Melasa
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Dýně
  • 2 ks Pórek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Koriandr mletý
  • 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 282 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 638 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 9.5 mg
  • Draslík 1676.2 mg
  • Vláknina 9646.3 mg
  • Vitamín A 9646.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.9 mg
  • Vitamín E 5.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 190 °C. Omytou dýni podélně rozřízneme a vybereme z ní semínka. Řezné plochy dýně natřeme lehce olejem a položíme dužinou na pečicí papír na plechu. Vložíme plech do trouby a hodiny pečeme, dokud dýně nezměkne. Vyndáme z trouby, necháme dýni vychladnout a pak ji oloupeme. Pokrájíme dužninu na kostičky.

  • 2

    V kastrolu rozpustíme máslo. Omytý pórek nakrájíme na kolečka a vložíme na máslo. Dusíme 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Přisypeme kari a kmín a ještě minutu dusíme.

  • 3

    Přidáme k pórku do kastrolu dýni, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme melasu. Dochutíme. Počkáme, dokud nepřijde směs k varu, pak snížíme teplotu, přikryjeme kastrol poklicí a necháme 20 minut vařit na mírném ohni.

  • 4

    Hotovou polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Potom ji vlijeme zpět do kastrolu. Přidáme koriandr a smetanu. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ovšem už nevaříme. Servírujeme.

Komentáře k receptu