Polévka z pórku a dýně pro alergiky na vejce, lepek a ořechy
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Melasa
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Dýně
- 2 ks Pórek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Koriandr mletý
- 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 282 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 9 g
- Sodík 638 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 9.5 mg
- Draslík 1676.2 mg
- Vláknina 9646.3 mg
- Vitamín A 9646.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.9 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 190 °C. Omytou dýni podélně rozřízneme a vybereme z ní semínka. Řezné plochy dýně natřeme lehce olejem a položíme dužinou na pečicí papír na plechu. Vložíme plech do trouby a hodiny pečeme, dokud dýně nezměkne. Vyndáme z trouby, necháme dýni vychladnout a pak ji oloupeme. Pokrájíme dužninu na kostičky.
-
2
V kastrolu rozpustíme máslo. Omytý pórek nakrájíme na kolečka a vložíme na máslo. Dusíme 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Přisypeme kari a kmín a ještě minutu dusíme.
-
3
Přidáme k pórku do kastrolu dýni, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme melasu. Dochutíme. Počkáme, dokud nepřijde směs k varu, pak snížíme teplotu, přikryjeme kastrol poklicí a necháme 20 minut vařit na mírném ohni.
-
4
Hotovou polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Potom ji vlijeme zpět do kastrolu. Přidáme koriandr a smetanu. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ovšem už nevaříme. Servírujeme.