Gratinovaná vepřová panenka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 700 g Vepřová panenka
  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 20 g Petržel - nať
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 563 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 724 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 194.3 mg
  • Draslík 1724.6 mg
  • Vláknina 10704.1 mg
  • Vitamín A 10704.1 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.3 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, nakrájíme na silné plátky, uvaříme v osolené vodě a scedíme. Necháme vychladnout a prolisujeme přes bramborový lis. Dáme do misky, přidáme žloutek, 30 g másla, smetanu a jemně nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.

  • 2

    Panenku dáme do hrnce s vodou a povaříme přibližně 15 minut. Vybereme z vody, nakrájíme na tenké plátky.

  • 3

    V kastrůlku rozehřejeme 30 g másla, vložíme na tenké plátky nakrájený česnek, očištěné a důkladně oprané špenátové listy, osolíme, opepříme, dochutíme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podusíme 5 minut.

  • 4

    Pečící formu vymažeme zbylým máslem, vložíme do ní připravený špenát, na špenát naskládáme nakrájené plátky vepřové panenky. Cukrářský sáček naplníme bramborovou směsi a naaranžujeme vlnky na maso. Povrch posypeme drobně nasekanou petrželovou natí.

  • 5

    Vložíme do předehřáté trouby, při 200 stupních Celsia pečeme 20 minut.

Komentáře k receptu