Zapékané telecí nožičky
Suroviny
- 300 g Celer bulvový
- 120 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
- 4 g Bobkový list
- 100 g Créme fraiche
- 500 g Telecí nožičky
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 927 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 75 g
- Sodík 414 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 243.5 mg
- Draslík 929.2 mg
- Vláknina 11065.8 mg
- Vitamín A 11065.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Důkladně očištěné a omyté telecí nožičky dáme do hrnce. Vložíme bobkový list, sůl, celý pepř, česnek, cibuli, celer, mrkev a petržel. Vše zalijeme studenou vodou a pod poklici vaříme doměkka přibližně 60 minut. Potom i s vývarem necháme vychladnout. Vychladlé maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Vybereme z vývaru celer, který také nakrájíme na silnější plátky.
-
2
Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli s česnekem zpěníme v pánvičce na 70 g rozpáleného másla. Přilijeme smetanu, créme fraiche a přivedeme k varu. Dobře dochutíme solí a pepřem.
-
3
Pečící formu dobře vymažeme máslem a střídavě skládáme plátky mangoldu, plátky masa a plátky celeru. Na povrch naskládáme tenké plátky sýra, zalijeme připravenou smetanovou omáčkou.
-
4
Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 180 stupních Celsia 40-45 minut. Po vytáhnutí z trouby krájíme na porce. Rozdělíme na jednotlivé teplé talíře a podáváme.