Pohankové lívance s lososem pro alergiky na lepek, vejce a ořechy
Suroviny
- 200 g Mouka pohanková
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Pažitka
- 150 ml Zakysaná smetana
- 2 ml Olej rostlinný
- 450 ml Mléko polotučné
- 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 3 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 12 plátek Losos uzený
- 1.5 balení Droždí sušené
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 274 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 12 g
- Sodík 57 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 27.8 mg
- Draslík 167.8 mg
- Vláknina 3817.8 mg
- Vitamín A 3817.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce si smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme rozdrobené droždí.
-
2
Přichystáme si pánev, do které vložíme máslo a rozpustíme. Sundáme z plotny a přilijeme k máslu mléko. Směs by měla být tak teplá, abychom v ní byli schopni udržet prst.
-
3
Smíchané mléko s máslem postupně přidáváme ke směsi mouky s cukrem a šleháme v husté, krémové těsto. Přidáme dvě lžíce oleje. Směs dáme na teplé místo a necháme hodinu kynout.
-
4
Vykynutého těsto prošleháme a přidáme do něho vodu, dokud nevznikne hustá krémová směs.
-
5
Do pánve vlijeme zbytek oleje. Odděleně nalijeme tři lžíce těsta, vytvarujeme těsto v pánvi dokulata, aby lívance měly asi 5 centimetrů v průměru. Smažíme, dokud se nevytvoří bublinky, pak je otočíme a osmažíme z druhé strany.
-
6
Hotové lívance servírujeme na talíře, přidáme rolky z uzeného lososa, nadrobno nakrájené kupičky cibule, kupičky zakysané smetany. Posypeme nadrobno nasekanou pažitkou. Podáváme.