Snídaňové loupáčky bezlepkové
Suroviny
- 55 g Máslo čerstvé
- 225 g Mouka bezlepková
- 150 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Xantanová guma
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Droždí sušené
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 293 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 14 g
- Sodík 119 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 95.3 mg
- Draslík 43.5 mg
- Vláknina 1999.7 mg
- Vitamín A 1999.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučení válu), sůl, přidáme cukr a xanthanovou gumu. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a nadrobno pokrájené změklé máslo. Prošleháme robotem
-
2
Zahřejeme mléko, jakmile je teplé, rozšleháme v něm vejce. Přidáme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme hladké těsto.
-
3
Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučeném vále z něj vyválíme čtverec. Horní třetinu přehneme dolů, spodní třetinu nahoru, otočíme těsto o čtvrtinu kruhu a znovu vyválíme ve čtverec, postup opakujeme. Poté vyválíme obdélník, u kterého bude jedna strana trojnásobkem druhé. Plát těsta by měl být silný asi 5 milimetrů. Okraje těsta zarovnáme, rozkrojíme na tři stejné čtverce, které překrojíme na poloviny, aby vznikly trojúhelníky.
-
4
Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Papír potřeme olejem, předehřejeme troubu na 200 ºC.
-
5
V misce rozšleháme zbylé jedno vejce s krupicovým cukrem, polovinou množství ušlehaného vejce potřeme trojúhelníky z těsta.
-
6
Trojúhelníky srolujeme, začneme delší stranou. Ohneme do půlměsíčku do tvaru rohlíčků, vložíme na pečicí papír, lehce potřeme olejem a uložíme na teplé místo, kde necháme rohlíčky 45 minut kynout.
-
7
Vykynuté loupáčky potřeme zbytkem vaječné polevy a vložíme do trouby. Necháme 15 minut péct. Podáváme teplé.