Pařížské brambůrky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 274 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 13 g
- Sodík 488 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 1082.5 mg
- Vláknina 13168.2 mg
- Vitamín A 13168.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané větší brambory omyjeme. Pomocí melounovače (větší částí) z brambor vykrojíme malé kuličky, které dáme do misky s litrem studené vody. V hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody s 1,5 lžičkou soli. Bramborové kuličky opatrně vložíme do vroucí vody, vaříme je 3 minuty. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do jiného hrnce a osušíme v utěrce. Omyjeme petrželovou nať i pažitku, vodu setřepeme, bylinky drobně pokrájíme a odložíme do misky. Očistíme česnek.
-
2
V pánvi (nejlépe litinové) rozpálíme olej s máslem na správnou teplotu, ve kterém bramborové kuličky osmažíme. Smažíme je do zlatova až do zlatohněda přibližně 10 - 15 minut. Pánvičkou často pohybujeme, abychom brambůrky protřepali, tak se rovnoměrně osmaží. Přibližně 3 minuty před koncem pečení přidáme stroužky česneku, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálily.
-
3
Usmažené brambůrky vyjmeme sítem, hned je rozdělíme na talíře. Posypeme je bylinkami, solí, čerstvě pomletým pepřem a hned podáváme.