Celerový salát mrkvi a cibulou
Suroviny
- 250 g Jogurt bílý
- 60 g Olej olivový
- 100 g Zakysaná smetana
- 12 ml Ocet kvasný lihový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Paprika červená
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 192 g
- Sodík 316 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 21 mg
- Draslík 293.1 mg
- Vláknina 7499.5 mg
- Vitamín A 7499.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku přivedeme k varu 2 špetky osolené vody. Celer spolu s mrkvi oloupeme, celer nakrájíme na malé kostky, mrkev na tenká kolečka. Vložíme do vařící vody. Vaříme 5 - 6 minut, scedíme, necháme okapat a vychladnout, potom vše vložíme do misky. Mrkev má být křupavá a ne příliš měkká nebo rozvařená. Oloupanou cibuli a česnek spolu s paprikou nakrájíme na tenké proužky, přidáme do misky, posypeme pepřem, všechny suroviny promícháme.
-
2
Kyselou smetanu, jogurt, olej ocet, sůl, pepř a cukr dobře prošleháme. Zálivkou zalijeme připravený salát, který ještě jednou promícháme. Hotový salát podle porci dáváme na jednotlivé talíře a podáváme.